Ons orgel

Tijdens het pastoraat van Bursgens schafte de parochie een orgel aan bij de firma Gebr. Müller uit Reifferscheid. Deze firma leverde meer orgels in de omgeving: de orgels uit Merkstein (1843) en Eys (1844) lijken zoveel op dat in Schaesberg, dat het zeer waarschijnlijk is, dat ook het Schaesbergse uit die periode dateert. In elk geval had de kerk in 1847een orgel. Dit lijkt het eerste resultaat te zijn van het optreden van de in datzelfde jaar opgerichte Broederschap van het H. Hart van Jezus, die zich onder meer de aanschaf van kerkelijke benodigdheden ten doel had gesteld. Waarschijnlijk is het orgel in 1859 aangevuld met een “onderpositief”, eveneens geleverd door de firma Müller.

In 1872 werd de waarde geschat op drieduizend franc: in 1874 werden er enkele kleine reparaties aan het orgel uitgevoerd. Vanaf 1854 trad de koster, Winand Minten, op als organist. Voor zijn orgelspel op zon-en feestdagen kreeg hij 100 franc: de orgeltrapper Essers kreeg 10 franc. Minten bleef bijna een halve eeuw actief: zijn gage werd overigens regelmatig verhoogd.  In deze tijd wordt het orgel na weer een opknap beurt te hebben ondergaan, bespeeld door de organisten Pavlina Heckmann die verbonden is aan de Petrus en Paulus Parochie te Schaesberg